сряда, 27 ноември 2013 г.

Торта с ароматен крем от виолетки и бял шоколад


Ето и тортата послучай нашата първа година съвместен живот! Исках да е бяла и с нежен аромат на виолетки!

Продукти:  
За блатовете:                           Крем от виолетки:                                Глазура от бял шоколад:
2 яйца                                          250 гр. маскарпоне                                  200 гр. бял шоколад
300 гр. захар                              200 мл. сладкарска сметана                   200 мл. сладкарска сметана
1/2 кофичка кисело мляко       1 1/2 пакетчета бонбони виолетки         15 гр. масло
300 гр. брашно                           1 пакетче желатин                    
1 бакпулвер                                Сироп:                                               Украса:
2 с.л. олио                                  1 чаена чаша захар                           200 мл. сладкарска сметана
1 ванилия                                   2 чаени чаши вода                            виолетова сладкарска боя
кората от един лимон              няколко бонбона виолетки              1/2 пакетче бонбони виолетки

Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на блатовете. Изброените продукти са за два блата, които стават достатъчно дебели и се разрязват на две, така че имаме общо 4 блата.
За блатовете първо разбийте захарта с яйцата, след това добавете млякото, брашното, ванилията, настърганата кора лимон и бакпулвера. Разбъркайте добре като накрая прибавете олиото. Получената смес изсипете върху намаслена и покрита с хартия за печене тавичката (моята форма сърце е около 18 см в най-широката си част). Печете на 160 градуса с вентилатор.
За крема разбийте маскарпонето със сладкарската сметана. Към получения крем добавете начуканите на ситно виолетки и виолетовата боя. На мен крема ми се получи малко рядък и затова добавих и едно пакетче желатин разтопен според упътването на опаковката .
За бялата глазура разтопете белия шоколад в сметаната. Отдръпнете от котлона при пълното им смесване и добавете маслото. Бъркайте докато се разтопи и оставете да се поохлади преди да залеете тортата.
Останалата сметана около 200 мл. разбийте до получаване на пухкав крем. Отделете половината и прибавете лилава боя.
За захарния сироп изсипваме в съд захарта, водата и бонбоните и оставяме да поври докато се сгъсти сиропа. Аз обикновено ползвам сиропа докато е още топъл и го разпределям върху студените блатове при сглобяването на тортата.
И накрая сглобяването на тортата. Поставете един от блатовете и го сиропирайте. Отгоре разпределете от крема с виолетките. Поставете следващия блат, сиропирайте и разпределете разбитата бяла сметана. Отгоре поръсете с начукани виолетки (1/2 пакетче). Сложете третия блат, сиропирайте и него и сложете от крема с виолетките. Поставете и последния блат, сиропирайте и намажете цялата торта с останалия крем. Залейте тората с бялата глазура, но да не е много топла за да не разтопи крема и украсете тортата с отделената сметана оцветена в лилаво.


4 коментара:

  1. Още много годишнини и много все така прекрасни тортички,с които да отбелязвате Вашия ден,Мари!
    Наздраве:)....и "ГОРЧИВО!"!

    ОтговорИзтриване
  2. кофичката кисело мляко колко грама е?

    ОтговорИзтриване