петък, 14 февруари 2014 г.

Сладкиш "Мляко с какао"



Честит празник на всички влюбени и любители на виното!

Отдавна не съм писала в блога и какъв по хубав повод от днешния празник за да се завърна! Като цяло никога празнуването на Св. Валентин е протичало според плановете ни и не е изненада че в момента и двамата сме болни. Така че се очертава да прекараме голяма част от днешния ден под топлите завивки с книга в ръка или пред телевизора. Все пак реших да събера сили и да приготвя един много лесен и вкусен сладкиш по случай днешния празник, който ми напомня детството! Един от любимите ми сладкиши, който мама приготвяше!

Продукти:
125 гр. масло
60 гр. какао
340 гр. захар
300 мл. прясно мляко + 100 мл. мляко за заливката
3 яйца
220 гр. брашно
1 бакпулвер
половин чаена чаша орехи
100 гр. черен шоколад

Начин на приготвяне:  
Разтопяваме маслото на котлона заедно с какаото. Към хомогенната смес се добавят захарта и млякото. Сместа се оставя да заври и се отстранява от котлона. От нея се отделят 25 супени лъжи. Към останалата смес се добавят 3-те яйца, брашното, бакпулвера и орехите.
Сместа се изсипва във форма покрита с хартия за печене. Пече се на предварително нагрята фурна на 220 градуса за около 20-25 минути.
Когато сладкиша е готов го изведете от формата и залейте с 100-те мл. прясно мляко смесено с 5 супени лъжици от какаовата смес. Изчакайте да изстине и го залейте с глазурата, която се състои от останалата какаова смес и разтопеният черен шоколада (обикновено ползвам микровълновата като шоколада начупвам в какаовата смес).

2 коментара:

  1. Честит празник, Мария! Здраве и много любов! Хубав сладкиш!
    Оздравявайте бързо, че иде и карнавала:)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Ивана, желая ви прекрасен празник и чудесни почивни дни!
      И твойта кростата изглежда страхотно ... много и се чудех дали да я направя, но ще я оставя за по-натам като оздравея:)
      Поздрави!

      Изтриване