петък, 15 ноември 2013 г.

Пакетчета с кайма и картофи


Тези дни правих мусака и ми остана малко кайма и реших да я оползотворя. Получи се доста вкусен експеримент, особено с тази хрупкава коричка отвън.


Продукти (за 6 броя):
за тестото:                                                             за плънката:
300 гр. брашно                                                        3 картофа (средни по големина)
150 гр масло (на стайна температура)              2-3 гъби
малко вода                                                              1 глава лук
щипка сол                                                                  сол и черен пипер
1 яйце за намазване                                              олио
                                                                                   200 гр кайма

Начин на приготвяне:
Първо пригответе тестото, като в купа сложете брашното, солта и маслото нарязано на кубчета. Започнете да мачкате с пръсти маслото, като се опитвате да го смесите със брашното - сместа трябва да стане на трохи. Добавете 2-3 супени лъжици вода, колкото поеме тестото защото не трябва да е много лепкаво. Като омесите тестото го сложете в хладилника да се стегне докато правите плънката. 
Запържете за кратко каймата, подправена със сол и пипер. Към почти готовата кайма прибавете картофите нарязани на тънки кръгчета, лука нарязан на полумесеци и нарязаните на кубчета гъби. Запържете за кратко и добавете половин чаша вода. Оставете водата да се изпари и отместете плънката от котлона. Овкусете със сол и черен пипер. Преди да преминете към следващата стъпка изчакайте сместа да изстине.


Разделете тестото на 6 равни по големина топки. Разточете всяка една от тях и сложете плънката в центъра. Оформете пакетчетата като съедините двата края на тестото над плънката и притискате с пръсти за да се съединят.


Така приготвените пакетчета сложете в тава върху хартия за печене и ги намажете с разбито яйце. Печете в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 20 минути или докато леко почервенеят.  
Сервирайте докато са още топли!

9 коментара:

  1. Изглежда ми вкусно - щ опитам да го направя

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идейка за вечеря,само че не разбрах колко кайма ще трябва?Вкусно изглежда и лесно за изпълнение,аз може би ще наража и картофите на кубчета!!Поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси! Поправих рецептата, бях изпуснала каймата в продуктите, за което се извинявам! Аз ползвах около 200 гр кайма.

      Изтриване
  4. Задължително ще пробвам рецептата :) изглежда страхотно

    ОтговорИзтриване
  5. нещо трябва да има грешка в тази рецепта. от тестото нищо не стана. много лесно е написано едва ли е в мен грешката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично съм пробвала рецептата и снимката е правена от мен! Тестото е популярно като "Cornish pasty" и не за първи път го ползвам! Споделете по-подробно какво е станало, може би сте сложили повече вода. Няма как да дам конкретно количество защото е доста относително.
      Ето линк към подобна рецепта: http://britishfood.about.com/od/cakesandbaking/r/cornishpasty.htm

      Изтриване