Тези дни правих мусака и ми остана малко кайма и реших да я оползотворя. Получи се доста вкусен експеримент, особено с тази хрупкава коричка отвън.
Продукти (за 6 броя):
за тестото: за плънката:
300 гр. брашно 3 картофа (средни по големина)
150 гр масло (на стайна температура) 2-3 гъби
малко вода 1 глава лук
щипка сол сол и черен пипер
1 яйце за намазване олио
200 гр кайма
Начин на приготвяне:
Първо пригответе тестото, като в купа сложете брашното, солта и маслото нарязано на кубчета. Започнете да мачкате с пръсти маслото, като се опитвате да го смесите със брашното - сместа трябва да стане на трохи. Добавете 2-3 супени лъжици вода, колкото поеме тестото защото не трябва да е много лепкаво. Като омесите тестото го сложете в хладилника да се стегне докато правите плънката.
Запържете за кратко каймата, подправена със сол и пипер. Към почти готовата кайма прибавете картофите нарязани на тънки кръгчета, лука нарязан на полумесеци и нарязаните на кубчета гъби. Запържете за кратко и добавете половин чаша вода. Оставете водата да се изпари и отместете плънката от котлона. Овкусете със сол и черен пипер. Преди да преминете към следващата стъпка изчакайте сместа да изстине.
Разделете тестото на 6 равни по големина топки. Разточете всяка една от тях и сложете плънката в центъра. Оформете пакетчетата като съедините двата края на тестото над плънката и притискате с пръсти за да се съединят.
Така приготвените пакетчета сложете в тава върху хартия за печене и ги намажете с разбито яйце. Печете в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 20 минути или докато леко почервенеят.
Сервирайте докато са още топли!
Изглежда ми вкусно - щ опитам да го направя
ОтговорИзтриванеvkusotiika, bravo :*
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЧудесна идейка за вечеря,само че не разбрах колко кайма ще трябва?Вкусно изглежда и лесно за изпълнение,аз може би ще наража и картофите на кубчета!!Поздравления
ОтговорИзтриванеМерси! Поправих рецептата, бях изпуснала каймата в продуктите, за което се извинявам! Аз ползвах около 200 гр кайма.
ИзтриванеБлагодаря
ИзтриванеЗадължително ще пробвам рецептата :) изглежда страхотно
ОтговорИзтриваненещо трябва да има грешка в тази рецепта. от тестото нищо не стана. много лесно е написано едва ли е в мен грешката.
ОтговорИзтриванеАз лично съм пробвала рецептата и снимката е правена от мен! Тестото е популярно като "Cornish pasty" и не за първи път го ползвам! Споделете по-подробно какво е станало, може би сте сложили повече вода. Няма как да дам конкретно количество защото е доста относително.
ИзтриванеЕто линк към подобна рецепта: http://britishfood.about.com/od/cakesandbaking/r/cornishpasty.htm