сряда, 27 ноември 2013 г.

Риба в маслено-лимонов сос и лук


Преди време посетихме типично Сицилиански ресторант в Палермо и там пробваме много вкусни кюфтенца от риба тон в подобен маслено-лимонов сос. А лука имаше страхотен вкус, затова се опитах да направя нещо подобно и май се получи!  


Продукти:
2 броя риба (в случая ципура)
брашно
1 с.л. зехтин
1 глава лук
100 мл бяло сухо вино
100 мл пилешки бульон
сокът от един лимон
2 с.л. масло.
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Рибата се посолява и поръсва с черен пипер. Овалва се в брашното и се изтупва от излишното. Запържваме рибата до златисто от двете страни на бавен огън в зехтина. Изваждаме рибата и я поставяме върху кухненска хартия за да се отцеди от излишната мазнина.
В друг тиган запържваме лукът в маслото докато омекне. Прибавяме половин супена лъжица брашно и разбъркваме. Наливаме виното и след 2-3 минути се прибавят пилешкия бульон и лимоновия сок. Оставяме да ври на бавен огън до редуциране на соса наполовина.  
Рибата се сервира полята с 3-4 лъжици сос, няколко резена лимон и пожелание картофено пюре, което не беше предвидено, но Стефано си го поиска, а на него не мога да откажа! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар