понеделник, 25 ноември 2013 г.

Tabulè


Кус-кусът е едно от любимите ястия на съпруга ми, затова и на трапезата ни присъства доста често. Затова и не беше изненада за приготвения от мен обяд по случай нашата първа годишнина като предястие избрах точно ястие в което е основната съставка. Рецептата е адаптирана от книгата "Treasures of Sicilian Cuisine", която имам още от началото на връзката ни, но за първи път решавам да приготвя нещо от нея.


Продукти:  
250 гр. арабски кус кус
2 лимона
2 домата
целина
2 малки консерви риба тон или една голяма
1 снопче магданоз
1 снопче босилек (аз ползвах сух)
1 снопче мента (аз ползвах сух)
половин червена чушка (не сложих)
половин жълта чушка (не сложих)
зехтин
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Пригответе кус-кусът като го залеете с 1 и 1/2 чаши гореща вода или бульон и добавите една супена лъжица зехтин. Захлупете съда в който е кус-кусът и го оставете да абсорбира течността.
Смесете ментата, босилекът и магданозът в купичка. Добавете 6 супени лъжици зехтин и лимоновия сок от 2-та лимона (и нарязаните на ситно чушки). Така получения дресинг добавете към студения кус-кус.
Добавете и нарязаните целина и домати и отцедена рибата тон. Разбъркайте и оставете получената салата в хладилника за известно време. Сервира се студена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар