вторник, 22 октомври 2013 г.

Кростата с лимонов крем/Crostata di crema al limone


От както живея в Сицилия съм затрупана с лимони! Дори вече не ползвам оцет за зелената салата. Така че и лимонов крем правя доста често, а и обожавам вкуса му! Реших да приготвя кростата с лимонов крем за едно гостуване, като рецептата адаптирах от тук. В крайна сметка се оказа добро решение защото менюто на домакините изградено на базата на рибни ястия. 


Продукти:
За тестото:                                    За крема:                                       За меренгето:    
300 гр. брашно                               100 гр. захар                                    3 белтъка
125 гр. краве масло                        50 гр. масло                                   100 гр. захар
125 гр. захар                                   4 с. л. нишесте
1 яйце                                              3 жълтъка
1 ванилия                                        200 мл. вода
1 ч. л. бакпулвер                            сокът от 2 лимона
щипка сол                                        настъргана кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:
Замесете меко тесто от изброените продукти и го приберете в хладилника за около 30 минути, завито с прозрачно фолио.
Следващата стъпка е да разточим тестото и да го прехвърлим в тавичка (моята е с диаметър 24 см.) застлана с хартия за печене. Оформете страничен висок борд и изрежете излишното тесто. Тестото се набожда с вилица и се покрива с хартия за печене, в която се изсипват бобени зърна. Пече се 15 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса. След като се изпече зърната и хартията се махат и се оставя да се охлади.
За кремът, се смесват лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата в тенджера и се слагат да заврат (аз прибавям вода защото крема само от лимони става много силен на вкус). Когато заври сместа към нея се прибавя нишестето предварително разтворено в студена вода и разбитите жълтъци. При непрекъснато бъркане сместа се оставя да заври и кремът се премахва от котлона когато стане гъст и гладък.
Белтъците се разбиват на сняг със солта и се добавя захарта. Разбиваме докато се сгъстят.
В изстиналият блат се разпределя лимоновият крем, а върху него се изсипват белтъците. Сладкишът се пече още 15-20 минути, докато белтъците придобият златист цвят.  

2 коментара:

  1. Доверявам се на очите си ,....а и на продуктите които си вложила в този сладкиш и давам отлична оценка:))))!Поздрави,Мария!

    ОтговорИзтриване