понеделник, 16 декември 2013 г.

Портокалов кекс


Коледните празници винаги свързвам с приятния аромат на цитросовите плодове! Затова и именно тези плодове са главни герой в мойте рецепти през този период на годината.


Продукти:
1 портокал
3 яйца
320 гр. захар
40 гр. какао
100  мл. прясно мляко
280 гр. брашно
1 бакпулвер
50 мл. олио

Начин на приготвяне:
Измиваме добре портокала и го слагаме в дълбока тенджера заедно с достатъчно количество вода (колкото да го покрие). Варим портокала за около 30 минути, или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре. Оставяме го известно време да се охлади.
За кексовото тесто, разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер. След това добавете портокаловото пюре и какаото предварително разтворено в малко топла вода и смесете добре всички съставки. Прибавете брашното и в него направете кладенче, където изсипете бакпулвера и с помощта на пръсти го смесете с брашното. Разбъркайте за кратко тестото с помощта на миксер и след това добавете олиото. Поставяме така полученото тесто във форма за кекс, която сте предварително намазнили  и поръсили с малко какао. Печем за 40-50 минути или до готовност в предварително загряна на 180 градуса фурна. Когато кекса е готов, извадете го от формата и го оставете да изстине върху решетка.
Преди сервиране поръсете с пудра захар!

Няма коментари:

Публикуване на коментар