петък, 6 декември 2013 г.

Предястие с полента (качамак)



Не мога да кажа че обожавам полентата, но тук в Италия е на почит, затова като имаме гости гледам да има поне едно ястие което съм сигурна че ще им се хареса! Този път с спрях на полента. Преди време публикувах пица от полента, като рецептата взех от блога на Йоли! Този път реших да направя пицети с форма на цвете и кюфтенца от полента!


Продукти :
3 чаена чаша прясно мляко (чаена чаша от 400 мл)                    за панировката:
1 чаена чаша царевичен грис за качамак                                      брашно
125 гр. масло                                                                                        яйце
100 гр. краве сирене                                                                           галета
сол и черен пипер на вкус
2 кремвирша
доматено пюре
кашкавал
чубрица
олио

Начин на приготвяне:
Сложете млякото и маслото в подходяща тенджера и поставете на котлона да заври. Овкусете със сол и черен пипер. Сипете качамака и бъркайте за 1-2 минути на по-слаб огън. Отстранете качамака и добавете сиренето докато е още топъл. Разбъркайте до пълното им смесване. Изсипете полентата върху хартия за печене и я разточете с точилка на тънък правоъгълник. Оставете я да изстине и стегне!
Когато е напълно изстинал качамака, оформете пицетите с формичка и ги сложете в тава покрита с хартия за печене. Запечете за кратко и след това върху всяка пицета сложете доматено пюре, кръгчета кренвирш, настърган кашкавал и поръсете с чубрица! Допечете пицетите във фурната докато краищата на подложката се зачервят!
С останалия качамак оформете топчета и всяко едно оваляйте в брашно. Потопете в разбито яйце и оваляйте в галета. Пържете получените кюфтенца в маслена баня.  
Шишчетата направих от 2 кюфтета от полента и едно местно кюфте!
 

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се научих да ям тук полента:)! Готвя поне веднъж в седмицата, но ако зависеше от мен бих я правила през ден!
      Много красиво предястие, Мария!
      Желая ти хубава вечер! Поздрави!

      Изтриване
    2. Тук в Сицилия не е много популярна полентата, но знам че семейството на съпруга ми я харесва!
      За голямо мое щастие Стефано харесва много българската кухня и готвя предимно типичните ни ястия! Дори ако аз не реша да сготвя паста той няма да си поиска :) Често ми казва че 30 години паста всеки ден са му достатачни :D
      Хубави почивни дни! Поздрави!

      Изтриване