неделя, 6 октомври 2013 г.

Пиле в сладко-кисел сос


У дома сме почитатели на китайската кухня, въпреки че не може да се каже че знам много типични ястия, но пилето в сладко-кисел сос ни е любимо. Затова реших да се науча да го правя в домашни условия. Рецептата видях в предаването Бон Апети, но промених някой неща. Аз не ям ананас, а съпруга ми не обича сусам, затова тези продукти бяха премахнати от рецептата

Продукти:
за пилето:
500 г пилешко месо
сол и черен пипер на вкус
за панировката:

170 г брашно
50 г брашно
15 г бакпулвер
35 мл олио
250 мл вода
200 г захар
за сладко-киселият сос:
200 мл оцет
140 г кетчуп
15 г брашно


Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се овкусява със сол и черен пипер. Продуктите за панировката се смесват и се разбиват добре.Месото се овалва в панировката и се пържи в сгорещено олио. След това се отцежда върху хартия.
Оцет се кипва със захарта и се прибавят кетчупа. Вари се 15 минути. Накрая се слага брашното, разтворено в малко вода.
В сгорещен тиган се сипва от сладко-киселият сос и малко от изпърженото пилешко, разбърква се и след 2–3 минути се сваля от огъня. Така се приготвя и другата порция.
Като гарнитура може да се използва сварен ориз или аз в случая с пържен ориз със зеленчуци.



1 коментар: