понеделник, 28 октомври 2013 г.

Супа от свинско месо с ньоки от препечен хляб


Продължавам с опитите си в италианската кухня! Оригиналното заглавие на тази рецепта е "Zuppa di coda di bue con gnocchitti di pane arrostiti" и е отново от списание "La cucina italiana". Аз замених биволската опашка, която надали че намеря лесно в супермаркета със свинско. Получи се доста ароматна супа, а и хлебните ньоки бяха много вкусно допълнение! 

Продукти (за 6 човека):
500 г свинско месо за готвене
350 г хляб за тост
4 броя средно голям лук
4 броя моркови
1 голям картоф вместо 80г целина както е в оригиналната рецепта
150 мл. прясно мляко
2 яйца
1 домат
шарена сол (мащерка в оригиналната рецепта),  дафинов лист, сол и пипер
1 чаша бяло вино
масло и зехтин
брашно

Начин на приготвяне:   
Зеленчуците (лукът, морковите и картофът) се нарязват на кубчета. Смесват се в подходяща по размер тенджера заедно със 2 с.л. зехтин и бучка масло. Зеленчуците се запържват за 3-4 минути. Прибавяме месото нарязано на едри парчета и предварително осолено и покрито с черен пипер (кориандър по желание). Запържваме и него за 2-3 минути и след това добавяме виното и литър и половина вода. Към супата прибавяме и домата нарязан на кубчета и дафиновия лист. Варим до омекването на месото и зеленчуците.
Следващата стъпка се състой в приготвянето на хлебните ньоки. Хлябът се нарязва на кубчета и се слага в тиган покрит със зехтин. Овкусяваме с шарена сол или мащерка както е в оригиналната рецепта. Аз сложих шарена сол, обожавам мириса и. Запържваме хляба за 2-3 минути докато стане хрупкав. 


Изсипваме хляба в купа и добавяме двете яйца и млякото. Омесваме меко тесто.


В рецептата пишеше да ползваме пош за да оформим тестото в цилиндрична форма, но аз ползвах набрашнената повърхност на масата. Разделих цилиндъра на приблизително еднакви парчета, които в овалях в брашно и оформих топчета. 


Така получените топчета изпържих в предварително загрят зехтин до златист цвят. Оставят се върху кухненска хартия за да се отцеди мазнината. 


Ако супата вече е готова се отстранява от котлона и месото се изважда от нея. Зеленчуците се пасират, а месото се накъсва на малки парчета и се връща във вече кремообразната супа. 
Супата се сервира топла със няколко ньоки в нея! На снимката има само 3, но ние добавих още след това :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар