сряда, 20 ноември 2013 г.

Бананови кексчета с крем от бял шоколад


Любимия ми плод винаги е бил банана, така че всичко с вкус на банан мигновено ми става любим десерт. Бананови кексчета обикновено правя по рецептата на Ирина "Sunshine kitchen", но този път реших да модифицирам рецептата. Ползвах бял шоколад и го сложих в крема, а за да са кексчета още по-вкусни и ароматни поръсих с карамелен сос.

Продукти:
за 18 кексчета:                                           за крема:
3 яйца                                                            200 гр. крема сирене                                                      
3 големи банана                                          100 гр. меко масло
110 мл. олио                                                 100 гр. пудра захар                                                
70 мл. прясно мляко                                    200 гр. бял шоколад
160 гр. захар                                                 за карамеления сос:
350 гр. брашно                                             1/2 к.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер                                            1 с.л. вода
1 ч.л. сода бикарбонат                                40 г масло
1/2 чаена лъжица канела                            50 мл. готварска сметана
щипка сол

Начин на приготвяне:
Смесеваме яйцата, предварително намачканите банани, олиото, млякото и захарта и ги разбиваме с миксер. В друга купа смесваме брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. Двете смеси се обединяват и се бъркат до пълното им смесване с помощта на лъжица или шпатула. Поставяме така полученото тесто във форма за мъфини, като сме покрили предварително с хартиени капсули, които се пълнят със сместа до 3/4 от обема. Печем за 20-25 минути в предварително загряна на 180 градуса фурна (без вентилатор). Когато са готови ги извадете от формата и ги оставете да изстинат върху решетка.
За крема разбиваме мекото масло с помощта на миксер докато побелее. Добавяме крем сиренето и продължаваме да разбиваме до пълното им смесване. След това прибавяме и пудрата захар и разбиваме крема до получаване на хомогенна смес.      
Разтопяваме белия шоколад на водна баня и изчакаваме да изстине преди да го добавим към крема. Ако е много гъст, белия шоколад, добавете малко течна сметана. С приготвения крем се декорират кексчетата с помощта на пош или с лъжица както направих аз.
За карамеления сос изсипваме в съд захарта за карамеления сос и прибавяме 2 с.л. вода. Загряваме на котлона докато водата изври и захарта започне да се карамелизира. Бъркаме до получаването на хубав тъмен златист цвят. Отстраняваме от котлона и прибавяме маслото и разбърка добре до пълното му стопяване. После постепенно се прибавя готварската сметана като се бърка с тел. Трябва да се получи средно гъст сос, който след изстиване ще се сгъсти още, но за по сигурно аз прибавих и половин лъжица нишесте. В момента, в който сметаната кипне, отстранете от котлона и охладете. С получения сос напръскайте кексчетата с помощта на чаена лъжица.



Няма коментари:

Публикуване на коментар