вторник, 12 ноември 2013 г.

Карамелен браунис


Това е първия ми опит да направя браунис и много ми хареса резултата! Ако обичате наситен вкус на шоколад определено това е десерта. А в комбинация с карамел се получи убийствено вкусно! Идеята е от тук, но ползвах рецептата за браунис на Ирина публикувана в блога и Sunshine kitchen.  

Продукти:
230 г черен шоколад       за карамеления сос:
115 г  масло                     1 к.ч. захар
150 г захар                       2 с.л. вода
3 яйца                               80 г масло
60 г брашно                     100 мл. готварска сметана
30 г какао                         1/2 ч.л. нишесте
щипка сол

Начин на приготвяне:
Разтопяваме шоколадът и маслото на водна баня. Отстраняваме от котлона и към топлата смес се добавя захарта и се разбърква. Прибавят се яйцата, едно по едно и отново се разбърква. Прибавят се брашното, какаото и солта (като препоръчително е да се пресеят преди това) и се разбъркват внимателно с шпатула или лъжица.
Изсипваме в съд захарта за карамеления сос и прибавяме 2 с.л. вода. Загряваме на котлона докато водата изври и захарта започне да се карамелизира. Бъркаме до получаването на хубав тъмен златист цвят. Отстраняваме от котлона и прибавяме маслото и разбърка добре до пълното му стопяване. После постепенно се прибавя готварската сметана като се бърка с тел. Трябва да се получи средно гъст сос, който след изстиване ще се сгъсти още, но за по сигурно аз прибавих и половин лъжица нишесте. В момента, в който сметаната кипне, отстранете от котлона и охладете.
Квадратна форма (20 х 20см) или в моя случай кръгла (25 х 25см) се намаслява и покрива с хартия за печене. Хартията също се намаслява.
Половината от тестото се разпределя на дъното и се заглажда. Отгоре се изсипва карамеления сос. Върху него се разпределя останалата част от тестото.
Браунисът се пече в предварително загряна на 180°C фурна, за около 40-45 минути. Когато е готов се оставя да се охлади напълно във формата и се разрязва на квадратни парчета.

P.S. На мен карамеленият сос ми се видя малко затова следващия път ще направя двойна доза, но и сега се получи доста сочен сладкиш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар