неделя, 27 октомври 2013 г.

Торта с крем "Брюле"

Това са две торти, който направих по-различни случай тази година! Общото между тях е че използвах модификация на крем брюле, който много обичам, като основен крем. Със същият крем правя и еклерова торта, но в момента нямам нейни снимки. 

Продукти:
За блата:                       За крем брюле:
4 яйца                             500 мл сметана
4 с.л. брашно                 150 мл прясно мляко
4 с.л. захар                     150 г захар
1 ч.л. бакпулвер             6 жълтъка
 За сиропа:                     1 пак. желатин
 захар и вода                   1 ванилия



Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на блата. Развиваме яйцата с миксер до получаване на пухкава пяна и ги смесваме със захарта. Добавяме предварително смесените бакпулвер и брашно и разбъркваме с миксер на ниски обороти за кратко.
В тава или форма (диаметър 22 см) поставяме хартия за печене и изсипваме сместа. Печем в предварително загряна на 200 градуса фурна. Изключваме фурната и при полуотворено положение на вратата, блата се оставя за 20 мин., преди да се извади и изстине напълно. Това е важно за да не спадне блата! След като изстине го разрязваме на две.
Крема се приготвя сравнително лесно. Сметаната, млякото, ванилията и захарта се смесват в тенджера и се загряват. След като заврят, прибавяме предварително разбитите жълтъци. Варим при непрекъснато разбъркване до сгъстяването на крема. След като отстраним крема от огъня, добавяме разтворения желатин.
Сваряваме сироп от захарта и водата! Аз обикновено правя в съотношение 1:1, като в случая ползвам една кафена чаша вода и една захар.

В тортена форма слагаме първия блат, сиропираме го и изливаме половината от крема. След това поставяме другия блат, сиропираме и него и заливаме тортата с останалия крем. Оставяме няколко часа за да се стегне и махаме ринга на тортената форма. Украсяваме тортата! На първата снимка ползвах бита сметана и щоколадова глазура за украса, а на втората приготвих медени сърца, като част от тях потопих в разтопен шоколад.


Няма коментари:

Публикуване на коментар