Това са две торти, който направих
по-различни случай тази година! Общото между тях е че използвах модификация на
крем брюле, който много обичам, като основен крем. Със същият крем правя и
еклерова торта, но в момента нямам нейни снимки.
Продукти:
За блата: За крем брюле:
4 яйца 500 мл сметана
4 с.л. брашно
150 мл прясно мляко
4 с.л. захар 150 г захар
1 ч.л. бакпулвер
6 жълтъка
За сиропа: 1 пак. желатин
захар и вода 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на блата. Развиваме яйцата с миксер
до получаване на пухкава пяна и ги смесваме със захарта. Добавяме предварително
смесените бакпулвер и брашно и разбъркваме с миксер на ниски обороти за кратко.
В тава или форма (диаметър 22 см) поставяме хартия за печене
и изсипваме сместа. Печем в предварително загряна на 200 градуса фурна.
Изключваме фурната и при полуотворено положение на вратата, блата се оставя за
20 мин., преди да се извади и изстине напълно. Това е важно за да не спадне
блата! След като изстине го разрязваме на две.
Крема се приготвя сравнително лесно. Сметаната, млякото,
ванилията и захарта се смесват в тенджера и се загряват. След като заврят,
прибавяме предварително разбитите жълтъци. Варим при непрекъснато разбъркване
до сгъстяването на крема. След като отстраним крема от огъня, добавяме
разтворения желатин.
Сваряваме сироп от захарта и водата! Аз обикновено правя в
съотношение 1:1, като в случая ползвам една кафена чаша вода и една захар.
В тортена форма слагаме първия блат, сиропираме го и
изливаме половината от крема. След това поставяме другия блат, сиропираме и
него и заливаме тортата с останалия крем. Оставяме няколко часа за да се стегне
и махаме ринга на тортената форма. Украсяваме тортата! На първата снимка
ползвах бита сметана и щоколадова глазура за украса, а на втората приготвих
медени сърца, като част от тях потопих в разтопен шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар