От както живея в Сицилия съм затрупана с лимони! Дори вече не ползвам оцет за зелената салата. Така че и лимонов крем правя доста често, а и обожавам вкуса му! Реших да приготвя кростата с лимонов крем за едно гостуване, като рецептата адаптирах от тук. В крайна сметка се оказа добро решение защото менюто на домакините изградено на базата на рибни ястия.
Продукти:
За тестото: За крема: За меренгето:
300 гр. брашно 100 гр. захар 3 белтъка
125 гр. краве масло 50 гр. масло 100 гр. захар
125 гр. захар 4 с. л. нишесте
1 яйце 3 жълтъка
1 ванилия 200 мл. вода
1 ч. л. бакпулвер сокът от 2 лимона
щипка сол настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Замесете меко тесто от изброените продукти и го приберете в
хладилника за около 30 минути, завито с прозрачно фолио.
Следващата стъпка е да разточим тестото и да го прехвърлим в
тавичка (моята е с диаметър 24 см.) застлана с хартия за печене. Оформете
страничен висок борд и изрежете излишното тесто. Тестото се набожда с вилица и
се покрива с хартия за печене, в която се изсипват бобени зърна. Пече се 15
минути в предварително загряна фурна на 180 градуса. След като се изпече
зърната и хартията се махат и се оставя да се охлади.
За кремът, се смесват лимоновият сок, лимоновата кора,
захарта, маслото и водата в тенджера и се слагат да заврат (аз прибавям вода
защото крема само от лимони става много силен на вкус). Когато заври сместа към
нея се прибавя нишестето предварително разтворено в студена вода и разбитите
жълтъци. При непрекъснато бъркане сместа се оставя да заври и кремът се
премахва от котлона когато стане гъст и гладък.
Белтъците се разбиват на сняг със солта и се добавя захарта.
Разбиваме докато се сгъстят.
В изстиналият блат се разпределя лимоновият крем, а върху
него се изсипват белтъците. Сладкишът се пече още 15-20 минути, докато
белтъците придобият златист цвят.
Доверявам се на очите си ,....а и на продуктите които си вложила в този сладкиш и давам отлична оценка:))))!Поздрави,Мария!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Милена! Хубав ден! :)
Изтриване